Váljon valóra minden álmod!

Juhász Ildikó Kíra térelemző, író

Juhász Ildikó Kíra térelemző, író

Lúzer vagy, mert félsz csukott szemmel fejest ugrani a változásba?

2020. január 07. - Juhász Ildikó Kíra

direction-255294_1920_1.jpg

Nem tudom Te hogy vagy vele, de én becsülöm azokat az embereket, akik bár látszólag lassabban, de kitartó lelkesedéssel haladnak a céljaik felé. Tudod mit? Bizony el is érik! Övék lesz a beach body, az egészséges fizikum, a vezető pozíció, a magas fizetés, a kiadott könyv, a jól menő saját vállalkozás és a meghitt otthon.

Az elmúlt évek során sokakat láttam gyorsan, kapkodva, minden erejüket bedobva indulni neki egy nagy változtatásnak, majd viszonylag hamar elfogyott az energia, a pénz, a hit, a motiváció vagy a kitartás. Jött az izomláz, a fáradtság, a kétség, az akadályhegyek és a félbehagyott álmok úgy sorakoztak a hátuk mögött, mint a hátrahagyott szomorú szeretők. Pedig olyan jól indult minden. Nagy volt a szenvedély, az elszántság, a lelkesedés és a hit, hogy most biztos sikerül, ez most más lesz. De nem lett... A (közös) célok, az okos idő- és energiabeosztás hiánya és a fokozatosan bekúszó félelem a fejben összerakott legszebb álmot is képes apró darabokra törni.

Tudom, hogy szinte minden és mindenki azt sugallja, hogy légy bátor, ugorj csak fejest a változásba és meglátod menni fog. Ez valójában nem biztos, hogy így lesz.

Egyrészt gyakran nincs is meg a pontos, megfogalmazott célod, csak mész, mert mozgásban lenni jobb, mint bevallani, hogy még nem tudod mit is akarsz valójában. De, ha nem tudod, hogy pontosan merre szeretnél menni, akkor nagy a kísértés, hogy az utad helyett mások útját, azaz mellékutakat választasz, és jó nagy kerülővel érsz el oda, ahová valójában vágysz.

Másrészt, ha meg is van a célod, még akkor is ott a félelem, amit nehéz elaltatnod, hacsak nem cselezed ki az agyad. Az agyunk úgy van megtervezve, hogy bármilyen változtatás vagy bármiféle eltérés a megszokottól bizonyos fokú félelmet vált ki, de kis léptékű változtatás esetén a félelem kicselezhető.

A napokban kaptam egy bölcs és kiváló önismerettel rendelkező orvos barátnőmtől egy levelet, amiben megköszönte, hogy felhívtam erre a japán technikára (Kaizen) a figyelmét. Kis lépésekkel elindított változtatás révén 2 hónap alatt formásabb combokra és fenékre tett szert. Ezerszer elhatározta már, hogy otthon is fog tornázni, de a kezdeti lelkesedés mindig hamar elszállt, mert fáradtan ért haza a hosszú ügyeletekből. Gondolta próbát tesz, és kis lépésekben kezd neki az edzésnek. Amíg elektromos fogkefével fogat mos, addig 50 guggolást csinál. Ez egy nap 100 guggolást, 30 nap alatt 3.000 guggolást, 2 hónap alatt pedig 6.100 guggolást jelent. Könnyedén, minden nap képes tenni a testéért, és az egészségéért. Nem érzi megterhelőnek, sőt élvezi, mert már mások is észrevették a teste szép formálódását.

Akkor most ki is a "lúzer"? Aki naponta „csak” 100 guggolást csinál, de azt rendszeresen vagy az, aki 1 hónap kampány sportolás után belefáradva feladja az álmait? 

A Kaizen nem csak a testformálás esetén bevethető hatékony technika, hanem bármilyen változtatás esetén is eredményes lehet. Mire gondolok? Jó választás ez a technika akkor is, ha például az otthonodból szeretnéd kiszanálni a felesleges tárgyakat vagy holmikat. Ekkor ne az legyen a célod, hogy 1 nap alatt túless a feladaton, mert szinte biztos, hogy idő előtt feladod már az első szobánál. Inkább haladj lassabban, kis lépésekben, de csináld végig. Egy hétvégén csupán egy helyiség rendbetétele legyen a célod. 

Talán nem is kell Japánig menni, hogy meglássuk a kis lépések bölcsességét: „Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok.”- mondja a magyar közmondás is.

A változtatással és térelemzéssel kapcsolatos további érdekességek a könyvemben, a Ciao múlt, helló jövő!-ben és itt olvashatóak: https://www.juhaszildikokira.hu

 Váljon valóra minden álmod!

Juhász Ildikó Kíra

térelemző, motivációs mentor

süti beállítások módosítása